header logo rood
yvonne 0419 12

Maak hier een afspraak met Yvonne

KP Keurmerk Yvonne Hollander
KWALITEITSGEREGISTREERD tot 20-02-2022 Y. Hollander

Yvonne Hollander

Mijn naam is Yvonne Hollander. Ik ben diëtiste, sportinstructrice en praktijkeigenaar. Ik ben daarbij deskundige op het gebied van voeding en sport bij gezondheid en ziekte. Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Niet voor niets, zijn aan belangrijke feestdagen speciale gerechten of lekkernijen gekoppeld en vieren we feest met lekker eten en drinken. Maar denk ook aan wat er gebeurt met het gewicht en de lengte van een kind in de periode tussen baby en adolescent (0-18 jaar). Gezonde voeding heeft een grote invloed op hoe jij je voelt (futloos of energiek), op je herstel tijdens en na ziekte (goed gevoed herstel je sneller) en kan ook bepalend zijn voor je prestatievermogen bij sport (sporters kennen allerlei ongemakken zoals ‘de man met de hamer tegen komen’, klotsende darmen, kramp in de spieren, geen vooruitgang meer boeken, ect.). Ik wil je graag inspireren en motiveren om jouw doel te bereiken. Mijn missie is om het beste uit jezelf te halen om je zo lekker mogelijk te voelen. Jij krijgt van mij een voedingsadvies op maat en begeleiding, afgestemd op jouw leefstijl, doel en voorkeuren.

In oktober 2014 ben ik gestart met mijn praktijk Voedingsbureau Yvonne Hollander. Eerst alleen in Groningen, later ben ik uitgebreid met de locaties Appingedam en Uithuizen. Om mij scherp te houden begeleid ik regelmatig afstudeerstagiaires van de opleiding Voeding & Diëtetiek. Zij komen met de nieuwste inzichten van de opleiding en willen alles van mij weten hoe het reilt en zeilt in de praktijk. Hierdoor blijf ik mijzelf ook steeds ontwikkelen in mijn vakgebied en als persoon. 

Verder ben ik erg actief als diëtist en ondernemer op verschillende vlakken. Zo geef ik regelmatig gastcolleges bij verschillende opleidingen, zowel op MBO als HBO niveau. Daarnaast ben ik bestuurslid bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Diëtisten voor de regio Groningen/Drenthe en voorzitter van het Diëtisten Platform Noord Nederland. Samen met de rest van het bestuur organiseren we informatieve bijeenkomsten voor diëtisten uit de regio en Noord Nederland. Tevens ben ik actief betrokken bij de werkgroep IKNL, dit is een werkgroep voor diëtisten die patiënten met kanker begeleiden. 

Verschil met een gewichtsconsulent / leefstijladviseur

De titel diëtist is een beschermde titel, wat wil zeggen dat niet iedereen zich zomaar diëtist mag noemen. Daarvoor móet je de vierjarige hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek hebben afgerond en staan ingeschreven in het onafhankelijke kwaliteitsregister paramedici. Iedere vijf jaar moet een ingeschreven diëtist laten zien dat ze voldoende werkervaring heeft opgedaan en voldoende bij- en nascholing heeft gevolgd. De meest zorgverzekeraars stellen inschrijving in het kwaliteitsregister paramedici als eis voor het sluiten van een contract met een diëtist. Voedingsbureau Yvonne Hollander voldoet aan deze eisen.

De titel gewichtsconsulent, leefstijladviseur of coach is geen beschermde titel, wat betreft dat in principe iedereen zich mag uitgeven als gewichtsconsulent, leefstijladviseur of coach. Alleen met een erkende diploma kunnen gewichtsconsulenten zich vervolgens aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsuleten Nederland, of wel de BGN. Wanneer een gewichtsconsulent is aangesloten bij de BGN weet je zeker dat iemand een gedegen beroepsopleiding heeft afgerond. De behandeling die je bij een diëtist krijgt is echter van andere aard dan bij een gewichtsconsulent, leefstijladviseur of coach. Een gewichtsconsulent of leefstijladviseur is alleen opgeleid om mensen met gewichtsproblemen te adviseren en te begeleiden. Dt betreft mensen met matig overgewicht met een BMI van 25 tot 30 waarbij geen co-morbiditeit aanwezig is (gebruik van medicatie of bijbehorende gezondheidsproblemen zoals hoge-bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, diabetes, etc.). 

Een belangrijk verschil is dat een diëtist is opgeleid om álle aandoeningen die met voeding te maken hebben, te behandelen. Voor veel mensen die te zwaar zijn, is dit van belang. De diëtist heeft de nodige medische kennis in combinatie met voedingskennis om een dieet samen te stellen. Tevens begeleid de diëtist je tijdens het gedragsveranderingsproces. Je bent immer jaren gewend om te eten zoals je doet. Dit kost tijd en energie om aan te passen. Samen bepalen we hoe je dit kunt aanpakken.